”Kivaa kun sain opetella saksaa”

Johanna Pynnönen
”Toll, weil ich Deutsch lernen durfte”: Erfahrungen der Schüler der 1. und 2. Klasse der finnischen Grundschule mit der deutschsprachigen Sprachdusche
Pro gradu -tutkielma. Lue kokonaisuudessaan JyX:issä.

Oppilaiden kiinnostus vieraiden kielten opiskeluun näyttää olevan hiipumassa, vaikka monipuolinen kielitaito olisi tärkeää nykyisessä yhteiskunnassamme, jossa kohtaamme vieraita kulttuureja sekä kieliä entistä useammin. Kielisuihkutus, jonka aikana oppilaat tutustuvat yhteen tai useampaan kieleen leikkien, laulujen ja pelien avulla, voisi olla keino innostaa oppilaita vieraiden kielten opiskeluun. Kielisuihkutus voi olla vain yhden oppitunnin kestävä tuokio tai sitä voidaan järjestää useamman kerran. Sen päätavoitteena on luoda oppilaille positiivinen kuva vieraista kielistä sekä kulttuureista ja motivoida oppilaita kieltenopiskeluun.

Tutkimukseni aiheena ovat 1. ja 2. luokkalaisten oppilaiden kokemukset saksan kielen kielisuihkutuksesta. Halusin selvittää, mitä kielisuihkutukseen osallistuneet oppilaat ajattelevat kielisuihkutuksessa käytetyistä harjoituksista sekä teemoista. Lisäksi halusin tutkia, kokivatko he oppivansa saksan kieltä kielisuihkutuksen aikana ja haluavansa oppia sitä myös tulevaisuudessa. Tutkimuksen aikana suunnittelin ja toteutin saksan kielen kielisuihkutusta yhteensä seitsemän kertaa viikoittain osana 1. ja 2. luokkalaisille järjestettyä iltapäivätoimintaa. Kielisuihkutukseen osallistui yhteensä 17 oppilasta. Viimeisellä kerralla pyysin oppilaita piirtämään kokemuksistaan kielisuihkutuksessa ja seuraavana päivänä pidin kolme ryhmähaastattelua näiden piirrosten pohjalta.

Tutkimuksesta selviää, että oppilaiden kokemukset kielisuihkutuksesta olivat pääasiassa positiivisia, vaikka jotkut kokivat kielisuihkutuksen välillä vaikeaksi. Erityisesti lapset pitivät saksankielisistä lauluista sekä harjoituksista, joissa he saivat olla aktiivisesti mukana. Teemoista mieluisimpia olivat ne, jotka olivat lapsille läheisiä. Esimerkiksi useat oppilaat kertoivat pitävänsä eläimistä ja joillakin oli myös oma lemmikki, joten heille parhaiten mieleen jäänyt teema oli eläimet. Oppilaat olivat innokkaita oppimaan saksaa ja heille jäi mieleen sanoja sekä fraaseja, joita he käyttivät kielisuihkutuksen aikana sekä haastatteluissa. Yhtä lukuun ottamatta kaikki oppilaat sanoivat haluavansa oppia saksaa myös tulevaisuudessa ja he nimesivät myös syitä vieraiden kielten opiskeluun, kuten matkustelu tai lähteminen vaihto-opiskelijaksi. Lisäksi oppilaat tekivät hyviä huomiota saksan kielen ääntämisestä sekä suomen ja saksan eroista. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kielisuihkutus voisi hyvinkin olla keino innostaa oppilaita vieraiden kielten opiskeluun. Lisäksi tutkimuksesta käy ilmi, ettei nuorten oppilaiden kielitietoisuutta tai kykyä oppia vieraita kieliä pidä aliarvioida.

Tutkielmat