Laura Stark, FT, etnologian professori Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksessa. Starkin tutkimusintressejä ovat antropologinen gender-tutkimus, perinteinen suomalainen taikuus ja uskomusperinne, modernisaatio ja modernin minuuden synty Suomessa sekä 1800-luvun karjalainen kansanusko. Tässä projektissa Stark tutkii ’kulissien takana’ toimineita naisten valtaverkostoja suomalaisella maaseudulla ja sitä, miten nämä verkostot nousivat julkisen sukupuolten välistä tasa-arvoa koskevan keskustelun kohteeksi 1800-luvun lopussa.
Sähköposti: etunimi.sukunimi@campus.jyu.fi
Lisätietoja
Marja Kokko, FT, dosentti. Kokko toimii erikoistutkijana Jyväskylän yliopistossa Historian ja etnologian laitoksessa. Hän on aikaisemmassa tutkimustyössään tarkastellut erilaisia yhteisöjä. Tässä projektissa hän tarkastelee suomalaisen osuustoimintaliikkeen sisälle 1900-luvun aikana muodostunutta ja paradoksaalisen luonteen saanutta keskustelua naisten jäsenyydestä ja edustajuudesta.
Sähköposti: etunimi.sukunimi@campus.jyu.fi
Lisätietoja
Saara Tuomaala, FT, Helsingin yliopisto, Historian laitos. Saara Tuomaala aloittaa projektissa tutkijana varsinaisesti vuonna 2010 tutkimuksellaan "Women and Agency 1890-1917: Citizenship as Gendering Process in Modern Politics". Hän tutkii suomalaisten naisten toimijuutta ja poliittista osallistumista 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Tuomaala tarkastelee miten käsitykset sukupuolesta, vallasta ja poliittisesta toimijuudesta näyttäytyvät naisten itsensä tuottamissa moninaisissa poliittisissa teksteissä. Aineistona Tuomaala käyttää useita eri lähteitä: haastatteluaineistoa, naisten poliittisia kirjoituksia kuten sanomalehtiartikkeleita ja pamfletteja sekä poliittisten organisaatioiden tuottamia erilaisia tekstejä.
Sähköposti: etunimi.sukunimi@helsinki.fi
Lisätietoja
Eerika Koskinen, FM, tohtorikoulutettava, Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitos. Väitöskirjassaan “Intersections of Gender, Class and Work – Strategies of a Female Worker in 20th Century Finland” Koskinen tutkii sukupuolen, luokan ja työn yhteen kietoutumista yhden 1927 syntyneen työläisnaisen elämänkerronnassa. Tutkimuksessa tarkastellaan muutoksen kokemusta yksilön näkökulmasta. Keskeisiä kysymyksiä ovat: millainen on tutkittavan kokemus sukupuolesta, luokasta ja työstä 1900-luvun Suomessa ja miten hän määrittelee itsensä ja menneisyytensä, omat mahdollisuutensa ja paikkansa? Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa sukupuolen ja luokan vaikutuksesta yksilön elämään, erilaisten sosiaalisten ryhmien välisestä dynamiikasta sekä yksilön toimijuudesta. Lisäksi Koskinen pohtii tutkijan paikantumista ja sitoumuksia suhteessa tutkimuskysymyksiin ja tutkimuskohteeseen, joka on hänen oma isoäitinsä. Tutkimuksen aineistona on 13 haastattelua.
Sähköposti: etunimi.sukunimi@campus.jyu.fi
Lisätietoja
Heli Niskanen, FL, etnologian tohtorikoulutettava Historian ja etnologian laitoksella Jyväskylän yliopistossa. Niskanen tarkastelee väitöskirjatutkimuksessaan sitä, miten naiset kokevat yrityksen tehdä oma lapsi ja mitä erilaisia keinoja naiset ovat löytäneet toimia ja neuvotella mahdollisuuksistaan vaikuttaa raskaaksi tulemiseensa. Tutkimus käsittelee myös sitä, mihin rooliin teknologia ja etenkin avusteiset lisääntymisteknologiat asettuvat. Estääkö biolääketieteessä käytetty lisääntymisteknologia naisten toimijuutta, vai voiko se antaa naisille lisää toimijuuden mahdollisuuksia? Aineistona tutkimuksessa Niskanen käyttää 2000-luvun alussa kirjoitettuja verkkopäiväkirjoja, joissa naiset kertovat yrityksestään hankkia lapsi.
Sähköposti: etunimi.sukunimi@campus.jyu.fi
Lisätietoja
Pasi Saarimäki, FL, historian tohtorikoulutettava Historian ja etnologian laitoksella Jyväskylän yliopistossa. Saarimäki tarkastelee väitöskirjassaan sallitun ja kielletyn seksuaalisuuden määrittymistä 1800-luvun lopun keskisuomalaisella maaseudulla. Tutkimuskohteena ovat ihmisten seksuaalista käyttäytymistä rajoittavat ja rankaisevat kirkon ja lainsäädännön näkemykset, sekä paikallisyhteisön seksuaalinormit. Toisaalta tarkastellaan yksilöiden, naimisissa olevien ja naimattomien, käyttäytymistä ja puheita suhteessa normeihin.
Sähköposti: etunimi.sukunimi@campus.jyu.fi
Lisätietoja
Arja Turunen, FM, historian tohtorikoulutettava Historian ja etnologian laitoksella Jyväskylän yliopistossa. Arja Turusen väitöskirjatutkimuksen aiheena on (pitkien päällys-)housujen käytön yleistyminen suomalaisten naisten pukeutumisessa. Turunen tutkii, millaisten vaiheiden kautta housuista tuli naisille sopiva ja jopa suositeltava vaate. Hän tarkastelee housujen käyttöönottoa osana modernin ruumiskäsityksen muodostumista, joka asetti niin pukeutumiselle kuin naisten toimijuudelle uudenlaisia ihanteita. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten housujen käyttöönoton kautta määriteltiin uudelleen naiseutta ja naisten toimijuuden rajoja.
Sähköposti: etunimi.sukunimi@campus.jyu.fi
Lisätietoja
Kuvassa vasemmalta lukien Saara Tuomaala, Eerika Koskinen, Arja Turunen,
Pasi Saarimäki, Laura Stark, Heli Niskanen ja Marja Kokko.