Oppikirja-arvio: Hyvin menee! 1 - Kieli käyttöön

Maria Vert-Miller

[Teksti liittyy Näkökulmia oppimateriaaleihin-sarjaan. Lue esittely.]


Tässä arvioinnissa pyrin analysoimaan ja vertaamaan kahta suomen kielen oppikirjaa: Hyvin menee! ja Kieli käyttöön. Näitä oppimateriaaleja käytetään mm. suomi vieraana kielenä-opiskelussa Pomorin valtion yliopistossa Pohjois-Venäjällä. Itse olen oppinut suomen kieltä näiden kirjojen avulla.

Kieli käyttöön -alkeisoppikirja on suunnattu suomi toisena ja vieraana kielenä-oppijoille. Vaikka tämä oppimateriaali on tarkoitettu alkeistason aikuisille oppijoille, se ei sovi itsenäiseen oppimiseen. Syy on siinä, että koko kirja on suomeksi, jopa sääntöjen esittäminen ja tehtävien selittäminen. Sen takia on hyvin epätodennäköistä, että siitä voisi oppia suomea ilman opettajan tukea. Toisaalta tämä kirjan piirre mahdollistaa sen, että tätä oppimateriaalia voi käyttää suomen opettamisessa ihan missä maassa vain. Siinä on vain suomen kieli, ja jokainen opettaja pystyy selittämään omalla äidinkielellä kirjan sääntöjä ja tehtäviä, jos tulee tarve.

Hyvin menee! on vuorovaikutteinen oppimateriaali, joka sopii suomea toisena kielenä opiskeleville aikuisille ja nuorille. ”Kieli käyttöön” -oppimateriaaliin verrattuna Hyvin menee! sopii paremmin itseopiskeluun, koska tehtävien selitykset ovat selkeämpiä ja kirjassa käytetään enemmän kuvia, taulukoita ja muuta visuaalista sisältöä. Siitä johtuu se, että tehtäviä voi tehdä jopa ilman selitysten ymmärrystä, mikäon hyödyllistä alkuopiskelussa.

Kieli käyttöön on selvästi alkeisoppikirja, eli siinä keskeiset kielioppikohdat on nostettu selkeästi esiin (partitiivi, paikallissijamuotoja, imperfekti, yms.). Suomen kielen yleisimmät sanat ja sanastot on pyritty sisällyttämään kirjaan. Näin opiskelijoille rakentuu vankka perussanasto esim. ruokaan, vaatteisiin tai kotiin liittyen. Sekä aiheiden että kirjan ulkonäön perusteella voi väittää, että tämä on aikuisille tarkoitettu oppimateriaali, eli tekstit ja tehtävät liittyvät erilaisiin arjen tilanteisiin (työelämä, parisuhde, oman asunnon hakeminen, torilla, kaupassa tai baarissa käyminen).

Hyvin menee! oppimateriaalikin on suunnattu opiskelijoille, jotka vasta aloittavat suomen kielen opiskelua, eli kirjan taso on A1-A2. Siinäkin keskeiset kieliopin aiheet ovat esillä, kuten esimerkiksipreseens, imperfekti, astevaihtelu, omistusrakenne. Tosin tässä oppikirjassa käytetään erilaista aiheiden esittämisen järjestystä, jos verrataan edelliseen oppimateriaaliin. ”Kieli käyttöön” -kirjassa partitiivi on ensimmäinen aihe, jota seuraa nominien astevaihtelu, ja imperfekti tulee melkein viimeisissä kappaleissa. Tämä on konventionaalisempi järjestys, jota useat oppimateriaalit käyttävät. Tässä kohdassa on hyvin vaikea tehdä loppupäätelmää siitä, kumpi on parempi, koska se on mahdollista vain käytännön kautta, eli opettamisen kokemuksen perusteella.

Sanaston puolesta Hyvin menee! sopii erittäin hyvin aikuisille oppijoille, koska sen aihepiiri viittaaaika selvästi aikuisten elämään. Tässä on muutamia esimerkkejä kirjan aiheista: ”Kirpputorilla”, ”Mäkisen perhe ja koti”, ”Terhi tykkää sihteerin työstä”, ”Leena soittaa huoltomiehelle”, ”Kuka hakee lapset?”, ”Hääpäivä”, jne.

Kieli käyttöön on tehty 90-luvulla ja sen kielikäsitys on hyvin formaalinen. Se pyrkii kommunikatiivisuuteen esittämällä dialogeja ”todellisesta elämästä” ja tehtäviä, jotka muodoltaan muistuttavat kommunikatiivisia tehtäviä, antamalla puhekielen vaihtoehtoja yleisille fraaseille, mutta valitettavasti dialogit vaikuttavat melko keinotekoisilta ja tehtävätkin käytännössä pyrkivät kieliopin toistamiseen.

Jokainen kieliopin teema esitellään muutamilla esimerkeillä ja sitten erilaisten kaavioiden ja taulukoiden avulla. Sen jälkeen kielioppia harjoitellaan tehtävillä, jotka ovat hyvin muodollisia ja samantyyppisiä. Niistä tulee kirjan isoin puute, koska se ei kannusta oppijoita käyttämään kielioppia puheessa, vaan täyttämään tehtävien lauseita muuttaen sanojen muotoja, mikä on tavallisin tehtävä tässä oppimateriaalissa.

Hyvin menee! -oppimateriaalin kielikäsitys on funktionaalinen. Sen opetuksen lähtökohtana ovat arkipäivän kielenkäyttötilanteet ja viestinnän tarpeet. Tekstit sisältävät runsaasti arkipäivän käyttösanastoa. Tehtävät kannustavat oppijoita käyttämään suomea heidän tarpeidensa mukaan. Oppimateriaalia täydentää Hyvin kuuluu! -kuuntelumateriaali, joka myös auttaa lisäämään kielen käyttöä. Tehtävät ovat monipuolisia ja vaihtelevia – jokaisessa kappaleessa on myös kirjoittamistehtäviä ja kuullunymmärtämisharjoituksia.

Oman analyysini perusteella väitän, että Kieli käyttöön -oppimateriaalin pohjalla on behavioristinen oppimiskäsitys, eli oppiminen perustuu ärsyke-reaktio-ketjuun.Tämä käy ilmi tehtävien tyypeistä ja teksteistä. Esimerkkinä on melkein samanlainen asioiden toistaminen tehtävissä. Toisena esimerkkinä on se, että yhdessä kappaleessa, joka liittyy perfektiin, luetaan ”oikeasta elämästä” teksti, jossa verbejä perfektin muodoissa on runsaasti jokaisessa lauseessa.

Hyvin menee! opettaa suomen kieltä kommunikatiivisen oppimiskäsityksen mukaan. Vaikka tekstit ja tehtävät ovat aika yksinkertaisia kielen kannalta, ne vaikuttavat aidoilta ja autenttisilta. Tässä oppimateriaalissa oppija ei ole passiivinen tietojen ja sääntöjen saaja vaan aktiivinen kielen käyttäjä. Sen takia kirjan päätavoitteeksi on merkitty toiminnallinen kielitaito taitotasolla A2.

On vielä yksi tärkeä asia, joka pitää mainita näistä oppimateriaaleista. Vaikka molemmissa kirjoissa on erittäin iso määrä tehtäviä ja harjoituksia, näihin ei ole helposti saatavana vastauksia.Niitä voi löytää Internetistä, ei suoraan kirjoista. Tämä voi olla yksi syy siihen, että kumpaakaan oppimateriaalia ei voi käyttää ilman opettajan tai jonkunmuun kieltä osaavan tukea.

Kieli käyttöön ja Hyvin menee! ovat teoriassa samanlaisia oppikirjoja: suomi toisena kielenä -alkeisoppimateriaaleja. Käytännössä ja analyysin kautta kävi ilmi, että näitä pitää käyttää melkein täysin eri tarkoituksiin. Kieli käyttöön sopii kieliopin toistamiseen ja harjoittelemiseen, kun taas Hyvin menee! opettaa käyttämään kieltä vuorovaikutuksessa eri elämäntilanteissa.