Oppikirja-arvio: Spotlight 8 Sights and sounds – Textbook & Workbook

Tiia Härkönen

[Teksti liittyy Näkökulmia oppimateriaaleihin-sarjaan. Lue esittely.]


Englannin kielen oppimateriaali Spotlight 8 on tarkoitettu kahdeksannen luokan A1-englannin opetukseen. Spotlight 8:aan kuuluu oppilaiden tekstikirja ja työkirja sekä opettajalle tarkoitettu opas, CD-äänite, lisämateriaali- ja koepaketti. Sarjaan kuuluu myös nettimateriaalia opettajalle ja oppilaille, ja esimerkiksi tehtävien ratkaisut ovat käytettävissä sähköisessä muodossa. Spotlight 8 -materiaalin tekijät kertovat opettajan oppaassa periaatteekseen antaa käyttäjille työvälineet, joilla he pääsevät opetussuunnitelmassa ja eurooppalaisessa viitekehyksessä kielenopetukselle kirjattuihin tavoitteisiin. Materiaalin tekijät ovat lisäksi antaneet tärkeän roolin englannin opettajilta saadulle palautteelle. Materiaalikokonaisuuden tarkoitus on tekijöiden mukaan tarjota opettamisen ja oppimisen kokonaisratkaisu, jossa eriyttäminen, yksilöllistäminen, kykyjen mukainen työskentely ja opetusteknologia otetaan huomioon. Tämä oppimateriaaliarvio tarkastelee oppilaan teksti- ja työkirjaa.

Arviossani tarkastelen oppikirjoja yleisesti kieli- ja oppimiskäsityksen näkökulmasta sekä sitä, miten kirjat tukevat eri oppimistyylejä, painottaen kinesteettisen ja taktiilisen oppimistyylin huomiointia. Visuaalinen oppimistyyli nojaa näköaistin kautta tapahtuvaan oppimiseen esimerkiksi kuvien, taulukoiden ja korostusten avulla, kun taas auditiivinen oppiminen tapahtuu kuuloaistin kautta esimerkiksi kuuntelemalla ja keskustelemalla. Kinesteettinen oppimistyyli perustuu liikeaistiin, jolloin oppimista tukee esimerkiksi näytteleminen ja liikkumista vaativat pelit ja laulut. Taktiilinen oppimistyyli perustuu tuntoaistiin ja tehtäviin liittyvät lisämateriaalit kuten noppa, monisteet tai tietokone tukevat tätä oppimistyyliä. Oppijoita voidaan tarkastella myös ryhmä- tai yksilöoppijoina, jolloin heidän oppimisensa tapahtuu parhaiten ryhmä- ja paritöissä tai itsenäisesti suoritettavissa tehtävissä. Painotukseni kinesteettisen ja taktiilisen oppimistyylin huomiointiin materiaalissa perustuu oletukseen, jonka mukaan näitä oppimistyylejä usein tuetaan kielten oppikirjoissa vähemmän etenkin peruskoulun yläluokilla kuin esimerkiksi visuaalista tai auditiivista oppimistyyliä.

Spotlight 8 teksti- ja työkirja on suunnattu 14–15-vuotiaille suomalaisille oppilaille, jotka ovat opiskelleet englantia koulussa A1-oppimäärän mukaan. Materiaalissa kohderyhmä on huomioitu kielioppisisällön valinnassa, sanastossa, tekstien aihepiirissä, henkilöhahmoissa (esim. Shauna ja Josh 15-v.), materiaalin ulkoasussa ja kuvissa, tehtävien vaikeustasossa ja ohjeistuksessa sekä mahdollisuutena nettitehtäviin. Lisäksi materiaali on pyrkinyt ottamaan huomioon eritasoiset oppijat kohderyhmässä antamalla opettajalle mahdollisuuksia eriyttämiseen, esimerkiksi jokaisen kappaleen B-tekstin käsittelyssä. B-tekstit ovat kaksi- tai kolmeosaisia ja niistä ensimmäinen osa on helpoin ja viimeinen vaikein. Read more -osiossa on tarjolla myös vaativampia tekstejä englanninkielisestä kirjallisuudesta, joita voi käyttää esimerkiksi lisämateriaalina taitavimmille oppilaille. Mielestäni Spotlight 8 tekstikirja huomioi hyvin kohderyhmänsä ja saa erityistä kiitosta ulkoasustaan ja nuoriin vetoavien kuvien ja sarjakuvien käytöstä. Myös tekstien aihepiirit (esim. futsal, katutanssiryhmä, matkustus) kiinnostavat varmasti nuoria ja he pystyvät samaistumaan niihin. Siinä missä tekstikirjassa on paljon väriä ja suuriakin kuvia, Spotlight 8 työkirjan väritys on tylsä: sivuilla on harmaan eri sävyjä, mikä ei varmasti vetoa kahdeksasluokkalaiseen. Kappalekohtainen teemaväritys toimisi harmaata paremmin. Työkirja on kuitenkin jäsennelty selkeästi ja tehtävänannot vaikuttavat hyvin ymmärrettäviltä oppilaiden ikä huomioiden. Vaativammat ja soveltavammat tehtävät on merkitty + -merkillä tehtävänumeron perässä, mikä auttaa sekä opettajaa että oppilasta valitsemaan oikean tasoisia tehtäviä. Puhekupla, kuuloke ja kansio symbolit taas osoittavat selkeästi, että tehtävään liittyy kuuntelua, keskustelua tai kielisalkku-työskentelyä. Kohderyhmälle on myös varmasti hyötyä itsearviointiosuuksista, joita löytyy työkirjasta yhdeksän kappaletta. Pidän erityisen paljon sisäkansissa olevasta läksytaulukosta, johon on helppo kopioida läksyt nopeasti ilman sivujen selailua.

Spotlight 8 harjoittaa oppijoiden vuorovaikutustaitoja ottamalla huomioon arkielämän tilanteet ja tilaa löytyy lisäksi vapaalle kohdekieliselle keskustelulle. Vuorovaikutusharjoitukset Chat-osioissa (tekstikirjan aukeama, jossa suullisia harjoituksia) pyrkivät keskustelutaitojen parantamiseen ja materiaalin monet keskustelutehtävät myös ohjaavat oppijoita yhdistämään oman kokemuksensa tai mielipiteensä käsiteltyyn aiheeseen. Työkirjassa nousee formaalimpi ote kieleen, sillä ennen kielioppitehtäviä on ensin esitetty kielioppisäännöt. On kuitenkin huomioitava, että tekstikirjassa olevia suulliseen harjoitteluun perustuvia Grammar talk -osioita on tarkoitus käyttää ennen työkirjan tehtäviä, jolloin kielioppi ei lähde suoraan säännöstä vaan käytöstä puhetehtävissä. Spotlight 8 oppikirjat sisältävät mielestäni runsaasti tehtäviä, jolloin opettajan valinta myös vaikuttaa siihen, mihin aikaa käytetään. Virheiden korjaamisesta on muistutuksia työkirjan sivuilla, mutta ne ovat osa oppimisvinkkejä, joita on sijoiteltu tehtävien lomaan ympyröitynä ja huutomerkillä varustettuna, eli virheisiin keskittyminen ei ole muistutusten varsinainen tarkoitus. Spotlight 8:n oppimiskäsitys on mielestäni kognitiivinen eli oppiminen nähdään tiedon prosessointina, mikä ilmenee oppimateriaalissa mm. asteittain vaikeutuvana rakenteena ja oppimisvinkkien ja itsearvioinnin muodossa. Eriyttämisen mahdollisuudet, esim. + -merkityillä tehtävillä, tuovat esiin yksilöidymmän oppimisen kuin materiaali toisi ilman niitä. Oppija pääsee myös osallistumaan aika paljon etenkin tekstikirjan monien suullisten pariharjoitusten ansiosta. Myös työkirjassa on suullisia pariharjoituksia, mutta niissä on mekaanisempi ote, sillä ne ovat esim. kielioppitehtävän suullistamista. Omaksujan rooli tulee esiin kappalesanastojen muodossa, ja sanastojen yhteyteen onkin laitettu oppimisvinkkejä kuten käsitekartan teko, sanojen ryhmittely, kirjoittaminen vihkoon ja käyttäminen omissa lauseissa. Itsearvioinnissa oppija osallistuu oman oppimisensa arviointiin.

Mielestäni Spotlight 8 oppikirjat ottavat erittäin hyvin huomioon visuaaliset ja auditiiviset oppimistyylit ja runsas paritehtävien määrä sopii ryhmäoppijoille hyvin. Yksilöoppijat saavat tukea itsenäiseen työskentelyyn esim. tekstikirjan Reference section -osiosta, johon on koottu tietoa mm. ääntämisestä. Kinesteettinen ja taktiilinen oppimistyyli on otettu kuitenkin aika vaihtelevasti huomioon, sillä työkirjassa muiden tehtävien joukossa ei ole kovin montaa näitä oppimistyylejä tukevaa tehtävää tehtävien kokonaismäärään nähden ja tekstikirjassakaan ei näitä tyylejä huomioitu juuri lainkaan. Kinesteettiseksi tai taktiiliseksi tulkittavat tehtävät Spotlight 8 oppikirjoissa ovat lähinnä projektitehtäviä tai ota selvää -tyyppisiä tehtäviä, joita tehdessä voi hyödyntää tietokonetta ja nettiä. Kuitenkin pari tehtävää, esim. julisteen tai noppapelin teko, mahdollistaisi hyvin erilaisten materiaalien käytön. Tekstikirjan kaksi Scrapbook-osiota, joissa on tietoa Irlannista ja Uudesta-Seelannista, voi hyödyntää kinesteettisen ja taktiilisen oppimistyylin huomioiden, sillä tehtäväkirjasta löytyy näihin osioihin liittyvät projektitehtävät. On myös erittäin positiivista, että tehtäväkirjan lopussa on 36 kirjan kappaleisiin liittyvää projektiluonteista tehtävää, jotka mahdollistavat kinesteettisen ja taktiilisen oppimistyylin huomioimisen. Koska tämä Spotlight extra -osio on työkirjan lopussa, riippuu täysin opettajasta kuinka tätä mahdollisuutta hyödynnetään opetuksessa. Vaikka potentiaalia löytyykin, Spotlight 8 teksti- ja työkirja voisivat vielä enemmän tukea kinesteettistä ja taktiilista oppimistyyliä, sillä se toisi ennen kaikkea vaihtelua opetukseen ja siitä hyötyisivät kaikki – myös muita oppimistyylejä käyttävät oppilaat.

LÄHTEET

Spotlight 8 Opettajan materiaali, 2012. Mika Haapala, Raija Kangaspunta, Eero Lehtonen, Jyrki Peuraniemi, Leena Semi & Paul Westlake. Sanoma Pro Oy, Helsinki.

Spotlight 8 Textbook. Sights and sounds, 2012. Mika Haapala, Raija Kangaspunta, Eero Lehtonen, Jyrki Peuraniemi, Leena Semi & Paul Westlake. Sanoma Pro Oy, Helsinki.

Spotlight 8 Workbook. Sights and sounds, 2012. Mika Haapala, Raija Kangaspunta, Eero Lehtonen, Jyrki Peuraniemi, Leena Semi & Paul Westlake. Sanoma Pro Oy, Helsinki.